Printervriendelijke versie

Current Size: 100%

Grézels

Rivierdorp in het zuiden van de Lot

Grézels bevindt zich op de plek waar de rivier de lot en het stroompje Saint-Matré samenkomen en is altijd een knooppunt geweest voor de handel en de mensen.

Het dorpje dankt zijn naam aan het zandsteen (Frans: grès) waaruit de gebouwen zijn opgetrokken.  Het werd gebouwd aan de voet van een middeleeuwse constructie die in de 17de eeuw uitgroeide tot het imposante kasteel van La Coste. Door de opbloei van de handel op de rivier ontwikkelde de haven van Grézels zich tot een belangrijk inschepingspunt, totdat het vrachtverkeer per trein zijn intrede deed. Gedenkplaten op de huizen getuigen van grote overstromingen die hier hebben plaatsgvonden, onder andere die van 1783.

 

Bezienswaardigheden om te ontdekken

 

Château de la Coste

Dit kasteel is een voorbeeld van Franse militaire architectuur uit de 14de en 15de eeuw en werd aan het einde van de 16de eeuw gerestaureerd nadat het in 1580 vernietigd werd toen het door protestante groepen werd ingenomen. Oorspronkelijk was het een eenvoudige uitkijktoren. Aan de westkant wordt het vierkante kasteel geflankeerd door twee grote vierkante torens aan de oostkant door twee ronde torens.

Plus d'informations sur le Château de la Coste

Wijnmuseum 

Het Musée du vin de Cahors bevindt zich in de kelders van Château de la Coste, dat in de 13de eeuw gebouwd werd in opdracht van de bischoppen van Cahors om de toegang tot hun bolwerk te verdedigen.

Plus d'informations sur le musée du vin

 

INTERNET → Wifi in en rond Grézels
Mairie (gemeentehuis): 05 65 30 81 51

 

 

Château de GrezelsVillage de Grezels

  • Français
  • English
  • Nederlands